हिन्दू आध्यात्मिकता में, सरस्वती स्तोत्रम (Saraswati Stotram) देवी सरस्वती की महिमा, ज्ञान और कला की प्रतीक्षा के रूप में महत्वपूर्ण स्थान रखता है। यह गहरी भक्ति की अभिव्यक्ति है और खोजनेवालों के लिए दिव्य ज्ञान और सृजनात्मकता की दैवी तत्ता के साथ जुड़ने के लिए एक शक्तिशाली उपकरण है।
सरस्वती स्तोत्रम (Saraswati Stotram) एक संकलन है जिसमें देवी सरस्वती के गुणों और आदर्शों की प्रशंसा की गई है। संस्कृत में लिखे गए इस स्तोत्रम में देवी की कृपा की प्राप्ति के लिए ज्ञान, शब्दप्राप्ति और कलात्मक प्रतिभा की प्राप्ति की आशीर्वाद मांगा गया है। इसके माध्यम से पोएट्स, संगीतकार, विद्वान, और वे सभी लोग जो ज्ञान और सृजनात्मकता की श्रेष्ठता की ओर प्रयासरत हैं, देवी का स्रोत से प्रेरित होते हैं।
सरस्वती स्तोत्रम् हिंदी में
या कुंदेंदु तुषारहारधवला या शुभ्रवस्त्रावृता
या वीणावरदंडमंडितकरा या श्वेतपद्मासना ।
या ब्रह्माच्युत शंकरप्रभृतिभिर्देवैस्सदा पूजिता
सा मां पातु सरस्वती भगवती निश्शेषजाड्यापहा ॥ 1 ॥
दोर्भिर्युक्ता चतुर्भिः स्फटिकमणिनिभै रक्षमालांदधाना
हस्तेनैकेन पद्मं सितमपिच शुकं पुस्तकं चापरेण ।
भासा कुंदेंदुशंखस्फटिकमणिनिभा भासमानाzसमाना
सा मे वाग्देवतेयं निवसतु वदने सर्वदा सुप्रसन्ना ॥ 2 ॥
सुरासुरैस्सेवितपादपंकजा करे विराजत्कमनीयपुस्तका ।
विरिंचिपत्नी कमलासनस्थिता सरस्वती नृत्यतु वाचि मे सदा ॥ 3 ॥
सरस्वती सरसिजकेसरप्रभा तपस्विनी सितकमलासनप्रिया ।
घनस्तनी कमलविलोललोचना मनस्विनी भवतु वरप्रसादिनी ॥ 4 ॥
सरस्वति नमस्तुभ्यं वरदे कामरूपिणि ।
विद्यारंभं करिष्यामि सिद्धिर्भवतु मे सदा ॥ 5 ॥
सरस्वति नमस्तुभ्यं सर्वदेवि नमो नमः ।
शांतरूपे शशिधरे सर्वयोगे नमो नमः ॥ 6 ॥
नित्यानंदे निराधारे निष्कलायै नमो नमः ।
विद्याधरे विशालाक्षि शुद्धज्ञाने नमो नमः ॥ 7 ॥
Also Read– Radha Sahasranama Lyrics In Hindi
शुद्धस्फटिकरूपायै सूक्ष्मरूपे नमो नमः ।
शब्दब्रह्मि चतुर्हस्ते सर्वसिद्ध्यै नमो नमः ॥ 8 ॥
मुक्तालंकृत सर्वांग्यै मूलाधारे नमो नमः ।
मूलमंत्रस्वरूपायै मूलशक्त्यै नमो नमः ॥ 9 ॥
मनोन्मनि महाभोगे वागीश्वरि नमो नमः ।
वाग्म्यै वरदहस्तायै वरदायै नमो नमः ॥ 10 ॥
वेदायै वेदरूपायै वेदांतायै नमो नमः ।
गुणदोषविवर्जिन्यै गुणदीप्त्यै नमो नमः ॥ 11 ॥
सर्वज्ञाने सदानंदे सर्वरूपे नमो नमः ।
संपन्नायै कुमार्यै च सर्वज्ञे ते नमो नमः ॥ 12 ॥
योगानार्य उमादेव्यै योगानंदे नमो नमः ।
दिव्यज्ञान त्रिनेत्रायै दिव्यमूर्त्यै नमो नमः ॥ 13 ॥
अर्धचंद्रजटाधारि चंद्रबिंबे नमो नमः ।
चंद्रादित्यजटाधारि चंद्रबिंबे नमो नमः ॥ 14 ॥
अणुरूपे महारूपे विश्वरूपे नमो नमः ।
अणिमाद्यष्टसिद्धायै आनंदायै नमो नमः ॥ 15 ॥
ज्ञान विज्ञान रूपायै ज्ञानमूर्ते नमो नमः ।
नानाशास्त्र स्वरूपायै नानारूपे नमो नमः ॥ 16 ॥
पद्मजा पद्मवंशा च पद्मरूपे नमो नमः ।
परमेष्ठ्यै परामूर्त्यै नमस्ते पापनाशिनी ॥ 17 ॥
महादेव्यै महाकाल्यै महालक्ष्म्यै नमो नमः ।
ब्रह्मविष्णुशिवायै च ब्रह्मनार्यै नमो नमः ॥ 18 ॥
कमलाकरपुष्पा च कामरूपे नमो नमः ।
कपालिकर्मदीप्तायै कर्मदायै नमो नमः ॥ 19 ॥
सायं प्रातः पठेन्नित्यं षण्मासात्सिद्धिरुच्यते ।
चोरव्याघ्रभयं नास्ति पठतां शृण्वतामपि ॥ 20 ॥
इत्थं सरस्वती स्तोत्रमगस्त्यमुनि वाचकम् ।
सर्वसिद्धिकरं नॄणां सर्वपापप्रणाशनम् ॥ 21 ॥
Saraswati Stotram Lyrics in English
yā kundēndu tuṣārahāradhavaḻā yā śubhravastrāvṛtā
yā vīṇāvaradaṇḍamaṇḍitakarā yā śvētapadmāsanā ।
yā brahmāchyuta śaṅkaraprabhṛtibhirdēvaissadā pūjitā
sā māṃ pātu sarasvatī bhagavatī niśśēṣajāḍyāpahā ॥ 1 ॥
dōrbhiryuktā chaturbhiḥ sphaṭikamaṇinibhai rakṣamālāndadhānā
hastēnaikēna padmaṃ sitamapicha śukaṃ pustakaṃ chāparēṇa ।
bhāsā kundēnduśaṅkhasphaṭikamaṇinibhā bhāsamānāzsamānā
sā mē vāgdēvatēyaṃ nivasatu vadanē sarvadā suprasannā ॥ 2 ॥
surāsuraissēvitapādapaṅkajā karē virājatkamanīyapustakā ।
viriñchipatnī kamalāsanasthitā sarasvatī nṛtyatu vāchi mē sadā ॥ 3 ॥
sarasvatī sarasijakēsaraprabhā tapasvinī sitakamalāsanapriyā ।
ghanastanī kamalavilōlalōchanā manasvinī bhavatu varaprasādinī ॥ 4 ॥
sarasvati namastubhyaṃ varadē kāmarūpiṇi ।
vidyārambhaṃ kariṣyāmi siddhirbhavatu mē sadā ॥ 5 ॥
sarasvati namastubhyaṃ sarvadēvi namō namaḥ ।
śāntarūpē śaśidharē sarvayōgē namō namaḥ ॥ 6 ॥
nityānandē nirādhārē niṣkaḻāyai namō namaḥ ।
vidyādharē viśālākṣi śuddhajñānē namō namaḥ ॥ 7 ॥
śuddhasphaṭikarūpāyai sūkṣmarūpē namō namaḥ ।
śabdabrahmi chaturhastē sarvasiddhyai namō namaḥ ॥ 8 ॥
muktālaṅkṛta sarvāṅgyai mūlādhārē namō namaḥ ।
mūlamantrasvarūpāyai mūlaśaktyai namō namaḥ ॥ 9 ॥
manōnmani mahābhōgē vāgīśvari namō namaḥ ।
vāgmyai varadahastāyai varadāyai namō namaḥ ॥ 10 ॥
vēdāyai vēdarūpāyai vēdāntāyai namō namaḥ ।
guṇadōṣavivarjinyai guṇadīptyai namō namaḥ ॥ 11 ॥
sarvajñānē sadānandē sarvarūpē namō namaḥ ।
sampannāyai kumāryai cha sarvajñē tē namō namaḥ ॥ 12 ॥
Also Read– Mahalakshmi Ahasranamam Lyrics
yōgānārya umādēvyai yōgānandē namō namaḥ ।
divyajñāna trinētrāyai divyamūrtyai namō namaḥ ॥ 13 ॥
ardhachandrajaṭādhāri chandrabimbē namō namaḥ ।
chandrādityajaṭādhāri chandrabimbē namō namaḥ ॥ 14 ॥
aṇurūpē mahārūpē viśvarūpē namō namaḥ ।
aṇimādyaṣṭasiddhāyai ānandāyai namō namaḥ ॥ 15 ॥
jñāna vijñāna rūpāyai jñānamūrtē namō namaḥ ।
nānāśāstra svarūpāyai nānārūpē namō namaḥ ॥ 16 ॥
padmajā padmavaṃśā cha padmarūpē namō namaḥ ।
paramēṣṭhyai parāmūrtyai namastē pāpanāśinī ॥ 17 ॥
mahādēvyai mahākāḻyai mahālakṣmyai namō namaḥ ।
brahmaviṣṇuśivāyai cha brahmanāryai namō namaḥ ॥ 18 ॥
kamalākarapuṣpā cha kāmarūpē namō namaḥ ।
kapālikarmadīptāyai karmadāyai namō namaḥ ॥ 19 ॥
sāyaṃ prātaḥ paṭhēnnityaṃ ṣaṇmāsātsiddhiruchyatē ।
chōravyāghrabhayaṃ nāsti paṭhatāṃ śṛṇvatāmapi ॥ 20 ॥
itthaṃ sarasvatī stōtramagastyamuni vāchakam ।
sarvasiddhikaraṃ nṝṇāṃ sarvapāpapraṇāśanam ॥ 21 ॥
देवी सरस्वती(Saraswati) , जिनका आकार आमतौर पर एक कमल पर बैठी हुई और उनके हाथों में एक वीणा (संगीत उपकरण) होता है, ज्ञान, शिक्षा, संगीत और कलाओं के दिव्य अवतार हैं। उन्हें वेदों की माता और भगवान की प्राकृतिक ज्ञान की स्रोत माना जाता है। सरस्वती स्तोत्रम के माध्यम से भक्तजन अज्ञान को दूर करने, ज्ञान प्राप्त करने और बुद्धि को सुखदाई बनाने की आशीर्वाद प्राप्त करने की प्रार्थना करते हैं।
लेखक और संयोजन:
इस स्तोत्र को ऋषि अगस्त्य द्वारा रचित है, जो वेदांत के उद्घाटन वादी शैली के महान व्यक्ति थे। ऋषि अगस्त्य द्वारा रचित की देवी सरस्वती के प्रति गहरी भक्ति इन श्लोकों में सुंदरता से प्रकट होती है, जो ज्ञान को अंतिम सत्य को प्राप्त करने का साधन मानते हैं।
जाप करने का शुभ दिन:
हालांकि सरस्वती स्तोत्रम (Saraswati Stotram) को जप करने के लिए कोई सख्त नियम नहीं है, लेकिन यह अक्सर शिक्षा, परीक्षा या किसी रचनात्मक प्रयास से संबंधित शुभ अवसरों पर पढ़ा जाता है। हालांकि, बसंत पंचमी का त्योहार, जो वसंत ऋतु की शुरुआत और ज्ञान की देवी का उत्सव मनाता है, इस स्तोत्र के माध्यम से देवी सरस्वती की कृपा को प्राप्त करने के लिए खास दिन माना जाता है।
सरस्वती स्तोत्रम के महत्व और लाभ:
सरस्वती स्तोत्रम के जप का महत्व ज्ञान और विद्या के उपासकों के लिए अत्यधिक है। इन श्लोकों को श्रद्धा और समझ से पढ़ने से व्यक्तियों के लिए निम्नलिखित लाभ हो सकते हैं:
दिव्य मार्गदर्शन की प्राप्ति: स्तोत्र देवी सरस्वती से जुड़ने का माध्यम होता है, उनकी कृपा की प्राप्ति के लिए और नई दिशा में अवगत होने के लिए।
ज्ञान में सुधार: इन श्लोकों का जप करने से बुद्धि को प्रोत्साहित किया जा सकता है, याददाश्त, एकाग्रता और समझ में सुधार हो सकता है।
चुनौतियों को पार करना: विद्यार्थी या रचनात्मक चुनौतियों के समय में भक्तजन अक्सर सरस्वती स्तोत्रम का जप करते हैं, जहाँ वे सांत्वना और प्रोत्साहन पाते हैं।
कलात्मक कौशल को विकसित करना: कलाकार और प्रदर्शन करने वाले सरस्वती की कृपा की प्राप्ति करने के लिए उनकी कलात्मक क्षमताओं को सुधारने की कोशिश करते हैं।
आध्यात्मिक विकास: स्तोत्र के श्लोक गहरे आध्यात्मिक ज्ञान की दिशाओं में जाते हैं, व्यक्ति की समग्र विकास की पोषणा करते हैं।
समापन में, सरस्वती स्तोत्रम (Saraswati Stotram) एक पूज्य गाथा है जो ज्ञान, सृजनात्मकता और आध्यात्मिक समझ के खोजनेवालों के साथ संवाद करती है। हम इसके श्लोकों का जप करते समय, हम माता सरस्वती का सम्मान करते हैं और उनके साथ उनके आदर्शों के स्रोत की ओर बढ़ते हैं, ज्ञान और प्रेरणा की रोशनी से हमारे मन और आत्मा को पोषित करते हैं।